Jak vybrat chladící vitrínu

Dobrý den, vážení zákazníci, chceme Vám poskytnout několik rad při výběru chladící vitríny pro Vaší provozovnu.

Použití

Chladící vitríny jsou určeny na krátkodobé chlazení potravin, nápojů v lahvích a plechovkách a jiných pevných či kapalných látek v uzavřených nádobách. Rozsah teplot je většinou od 0 do 10 °C.

Rozměry a umístění

Prvním parametrem, který je nutné posoudit jsou požadované rozměry a umístění chladící vitríny. Je nutné počítat s tím, že chladící vitrína nesmí být umístěna v blízkosti tepelného zdroje. Minimální požadavek na vzdálenost od okolních stěn je 5 cm na každé straně. Kvůli minimalizaci provozních nákladů a maximalizaci životnosti kompresoru je také podstatné umožnit proudění vzduchu.

Teplotní rozsah

Na základě skladovaného typu potravin je v souvislosti s veterinárními požadavky stanoven i rozsah požadovaných teplot skladování. Pro krátkodobé skladování drůbežího masa, tak nemůžeme například využít chladící vitríny s rozsahem 5-10°C, atd. Normy pro skladování potravin obsahují příslušné veterinární a hygienické vyhlášky.

Typy chladících vitrín

Výrobci nabízejí prosklené chladící vitríny jak jednodveřové chladící vitríny, tak vícedveřové chladící vitríny. Chladící vitríny se dále rozdělují na volně stojící, přístěnné, stolní nebo pultové chladící vitríny, a to dle konkrétního užití. Pultové chladící vitríny jsou většinou dodávány pro skladování cukrářských výrobků. Větší, volně stojící vitríny, jsou využívané pro skladování nápojů a balených potravin pro rychlé občerstvení.

Otevírání dveří

Standardně obsahují chladící vitríny klasické křídlové dveře. Některé modely jsou vybaveny zámkem dveří, který využijete na provozovnách kde nemáte obsah neustále pod kontrolou. U větších chladících prosklených skříní je možné volit i posuvné otevírání dveří.

Doporučení pro skladování potravin

Různé druhy potravin skladujte odděleně. Nápoje skladujte v dobře umytých a uzavřených lahvích. Pro lepší zachování kvality potravin je umístěte do hliníkových, nebo plastových fólií, případně do nádob s krytem. Potraviny konzervované v kovových obalech skladujte po otevření ve skleněných (nekovových) uzavřených nádobách. Vařené potraviny nechte před vložením do chladničky vychladnout na teplotu místnosti. Některé druhy potravin (např. citrusy) mohou být uloženy volně.

Doporučení před uvedením do provozu

Nechte výrobek stát v klidu minimálně 6 hodin od chvíle, kdy jste jej přivezli na určené místo. Důvodem je ustálení hladiny chladící kapaliny a vyrovnání teplot, pokud byl výrobek dodán do místnosti s výrazně odlišnou teplotou než je přepravní teplota.

Výrobci chladících vitrín

Chladící vitríny NORDline

NORDline je značka s pevnou pozicí na trhu a tradicí již od roku 2006. Sortiment značky představuje zejména chladící a mrazící zařízení pro gastronomii. NORDline přináší širokou škálu produktů se skvělou kvalitou a zajištěným servisem po celé ČR.

Chladící vitríny Snaige

Společnost vyrábějící chlazení značky Snaigé („Sněhové vločky“) byla založena v roce 1963 v Litvě. Firma vyrábí především chladicí zařízení, ale i ostatní velké domácí spotřebiče. Většina produkce je vyvezena do více než 30 zemí. V roce 2013 získala společnost AB Snaige" Cenu litovského vývozce roku".

Chladící vitríny Polair

Polair je největším ruským výrobcem profesionálních zařízení pro podniky veřejného stravování a obchodu. Jako vybavení pro prodejny jsou výrobky POLAIR instalovány přímo v prodejních prostorech supermarketů a hypermarketů, stejně jako v technických místnostech. Je to značka, která je garantem spolehlivosti pro profesionály.

Chladící vitríny Vestfrost

Od roku 1963 se rodinná dánská firma VESTFROST stala jedinečným expertem v oblasti chladicí techniky. Značka Vestfrost je dobře známá i v České republice. V roce 2000 proběhla anketa v deníku MF dnes, v níž se výrobky VESTFROST staly vítězem v kategorii nejspolehlivější výrobek, a to platí dodnes.

ZPĚT NA RADY A TIPY